Warsztaty kulinarne
„Nepal na talerzu”
Kuchnia nepalska to aromatyczna, kolorowa i smaczna przygoda. Każdy, kto wybiera się w podróż do Nepalu, powinien obowiązkowo poznać wyjątkowe, lokalne smaki. Kuchnia nepalska jest nierozerwalnie związana z kulturą tego kraju, zróżnicowana w zależności od regionu, pochodzenia etnicznego (przynależności do kasty) czy strefy klimatycznej. Nepal bowiem to nie tylko Himalaje i góry, ale także nizinne egzotyczne tereny Teraju. W kuchni nepalskiej pojawiają się też wpływy indyjskie i tybetańskie.
Jak i co jedzą Nepalczycy
Kuchnia nepalska jest dość prosta i opiera się na świeżych poddanych termicznej obróbce (gotowaniu, smażeniu lub pieczeniu) składnikach. Przeważają w niej potrawy wegetariańskie, choć w zależności od regionu czy obchodzonego właśnie święta jada się także mięso (głównie drób i mięso kozie). Nepalczycy jedzą zasadniczo dwa posiłki dziennie: przed południem i potem pod wieczór. I to są duże dwa posiłki: najczęściej ryż z zupą z soczewicy i do tego jakieś duszone warzywa lub/i sos mięsny lub sos rybny. W Nepalu nie jada się w ogóle wołowiny (z powodów religijnych i kulturowych). Tajniki kuchni przekazywane są przez matki ich córkom z pokolenia na pokolenie. Dziewczynki dość wcześnie zaczynają towarzyszyć mamom w przygotowywaniu potraw dla całej rodziny, ale także chłopcy chętnie uczą się gotować.
O tajnikach kulinarnych Nepalu
Nepalskie potrawy są niezwykłe: smaczne, kolorowe i pięknie pachną. Do ich przyrządzania używa się wyrazistych przypraw i dodatków – także z powodów zdrowotnych (np. wiele składników ma działanie antybakteryjne, co w tej strefie klimatycznej i przy dawniejszym braku lodówek lub prądu miało niebagatelne znaczenie). Do gotowania nie jest konieczne używanie skomplikowanych sprzętów gospodarstwa domowego – kuchnia jest tradycyjna i w zasadzie nie zmieniła się od stuleci. W miastach kuchnia jest co prawda wyposażona w lodówkę, kuchenkę gazową czy elektryczną, ale na wsiach często wciąż gotuje się na palenisku! Wiele przypraw i składników kuchni nepalskiej możemy kupić w naszych sklepach, ale to nie to samo, co kupione w Nepalu! Mieszanki przypraw zwane masalami dodawane do potraw nadają im niepowtarzalny smak. Bardzo popularne i często używane są imbir, czosnek, cebula, kurkuma, olej musztardowy, a bazą wielu potraw jest ryż. Narodową potrawą jest w Nepalu DAL BHAT. Jest to gotowany ryż (bhat) z zupą z soczewicy (lub innych warzyw strączkowych, dal) oraz mieszanką duszonych warzyw (curry, tarkari), niekiedy również z dodatkiem pikantnych warzyw marynowanych (pikle).
Warsztaty kulinarne „Nepal na talerzu” jak, gdzie kiedy
O tym wszystkim i o wielu innych tajnikach kuchni nepalskiej opowiemy Wam podczas warsztatów kulinarnych „Nepal na talerzu” w sercu Kathmandu na Thamelu! Mistrzem ceremonii będzie Sujan Pandey, który poza tym, że prowadzi naszą agencję, jest także zapalonym kucharzem i te osoby, które miały okazję odwiedzić nasze skromne progi mogły się o tym przekonać! Zapraszamy osoby, które wybierają się lub przebywają w Nepalu, w tym oczywiście uczestników wyjazdów organizowanych przez nas, ale nie tylko. Dajcie się zaprosić do kulinarnego magicznego świata Sujana i odkryjcie Nepal także od strony talerza …. Koszt warsztatu kulinarnego zależy od liczby uczestniczących w nim osób, a datę ustalamy wg Waszych potrzeb. Szczegóły, rezerwacje miejsc i terminów po kontakcie mailowym:
Zatem do zobaczenia i posmakowania na warsztatach kulinarnych „Nepal na talerzu”. Namaste!